Älgens hus

Ett av de djur som starkast förknippas med Sverige är älgen. Intresset för skogens Konung är stort hos svenskarna och inte minst hos utländska turister. Av den anledningen har det även vuxit upp ett flertal älgparker i Sverige där man kan se älgarna på nära håll och lära sig mer om hur de lever. En av dessa ligger strax väster om Bjurholm och har Umeå som närmaste stora stad. Enklast är det att ta bilen från Umeå men företaget bakom älgparken erbjuder även hämtning på flygplatsen för de som kommer med flyg. Dessutom kan man åka buss från Umeå till Balsjö men vill ni helst bo i Umeå rekommenderar vi detta hotell.

Entrén kostar 60kr för barn mellan 3-12 år och 120kr för vuxna.

Aktiviteter

De allra flesta som åker till Älgens Hus gör de för att komma riktigt nära älgarna.sevärdhet i Umeå Här finns möjligheten att klappa de tama djuren tillsammans med en guide från gården. Ibland finns till och med möjligheten att sitta högt upp på en älgtjurs rygg.

Men även museet är värt at besökas. Här ligger fokus på älgens liv och med hjälp av en guidad tur får alla i familjen inspirerande kunskap om skogens konung. En guidad tur tar 30-40 minuter.

Här erbjuds även ett bildspel där man får följa älgarnas väg genom årets växlande fyra årstider. Då det är många utländska turister som besöker gården finns bildspelet på både svenska, engelska, tyska och finska. Bildspelet är ca 18 minuter.

Mer än bara älgar

Även de som inte har intresse för älgar kan kontakta Älgens Hus för spännande upplevelser. De har öppet både på vintern och sommaren och erbjuder klassiska naturaktiviteter.

På vintern är det främst skoterturerna som är uppskattade. En guide följer med och visar upp naturen från sin bästa sida med storslagna vidder och landskap. En lunch kan ätas under turen och när man sedan kommer tillbaka till gården är middagen självklart färdig på viltmarksrestaurangen.

De sista timmarna på dagen avnjuts framför en brasa, i en bastu eller i en vedeldad badtunna.

Andra vinteraktiviteter är pimpelfiske, konferens och att enbart komma hit för att bada i badtunna.

Även under sommaren är det en utflyktstur som lockar flest. Men denna gång med fyrhjulingar. Nu finns möjlighet att uppleva naturen samtidigt som man kan testa på fiske och njuta av nygrillad fisk till middag. Även denna utflykt brukar sluta med att vissa går till bastun, andra till badtunnan och ytterligare bara sitter och njuter av utsikten som bjuds.

Andra sommaraktiveteter är paintball, båtturer och kanotning.

Glöm inte restaurangen

De som besöker Älgens hus bör avsätta minst en dag för besöket. Det handlar inte bara om att träffa älgarna, låta barnen leka i hoppborgen eller lära sig mer om älgarnas liv. Ett besök i restaurangen är nästan ett måste för att knyta ihop den röda ”älgtråden”. Mer naturnära inredning är svår att hitta med björkar och en mängd detaljer tagna från älgens hemvist. Självklart har menyn en stark betoning på vilt även om det kan kännas något konstigt att först hälsa och klappa på älgar och sedan äta en mustig älggryta. Men här finns även vegetariska alternativ samt barnmeny med lite enklare rätter. Ät dig inte för mätt bara – för efterrätten, älgostparfait, är något som man inte blir bjuden på ofta i livet.

Fiske

Även om det heter Älgens hus så skulle det lika gärna kunna heta Fiskarnas Område. För i närheten av gården finns en rad olika fantastiska fiskeområden. Med allt från stilla och lugna små sjöar till mer forsande vatten finns det något för alla. Det gäller även gällande vilken fiskesort man vill få på kroken. De vanligaste är harr och öring samt regnbåge som går att fiska i den tjärn som tillhör anläggningen. Regnbåge sker då med Put&Take-fiske.

För grupper anordnas bland annat regnbågsfiske där alla, efter lyckad fisketur, får tillaga fisken över en eld och äta den med nykokt potatis och sås – som guiderna har med sig.

För de som vill fiska i Lögdeälven finns det fiskekort att köpa på anläggningen. Det tar ca en timme att åka till älven från flygplatsen i Umeå och för de som åker upp hit för att få fiskeupplevelse kan verkligen en tur hit rekommenderas. Älven är känd för sin vackra natur och framförallt för att vara en av Europas bästa fiskevatten gällande storöring.

För att få en helhet på sin fiskeupplevelse rekommenderas även ett besöka på Gammelgårdens fiskecamp. Här kan man bo i stuga eller medhavet tält, bada, basta och äta god mat. Men framförallt är det både nära till fiske och nästan bara fiskeintresserade som bor här.