Fem saker du inte visste om Umeå

Fem saker du inte visste om Umeå

Du visste säkert att Umeå ofta kallas för Björkarnas stad och att staden ligger i Sveriges norra delar. Men visste du till exempel att medelåldern i staden är 38 år och att det finns 130 nationaliteter representerade i regionen? Staden är Norrlands största och bär på en hel del intressant fakta och historia som kanske inte alla känner till. I den här texten listar vi fem saker du förmodligen inte visste om Umeå.

Bland de lägsta medelåldrarna i landet. Som nämnt i inledningen är medelåldern 38 år i staden, vilket är bland det lägsta i landet. Siffran kan exempelvis jämföras med Sundsvall, där medelåldern är 42 och Luleå där snittåldern är 41,8. Den låga medelåldern avspeglar i sig i hög grad i stadsbilden. I Umeå finns mängder av pubar, restauranger och spännande evenemang som sker året runt. Att staden har ett av landets största universitet har sannolikt en stor del i detta.

Fördubblad befolkning. Sedan Umeå universitet invigdes har befolkningen i staden ökat snabbt. Från att ha varit omkring 80 000 invånare i slutet av 80-talet – bor det nu över 120 000 människor i regionen. Det här har gjort Umeå till Norrlands största stad när befolkningsmängden översteg Sundsvalls under 90-talet. Går vi tillbaka till 1960-talet har befolkningen fördubblats sedan dess. Det var år 1965 som universitet invigdes, något som minst sagt haft en betydande del i den tillväxt som kommunen har sett.

Stark turism. I takt med kommunens starka tillväxt under många decennier har även turismen ökat. Umeå City Airport har till exempel över en miljon besökare årligen, och turist- och reseindustrin i regionen omsätter över en miljard kronor per år. Hotellen i Umeå har nästan en halv miljon gästnätter årligen – och handeln omsätter omkring sju miljarder kronor om året, vilket turismen bidrar till.

Smickrande smeknamn har grund i tragedi. De flesta har nog någon hört att Umeå kallas för Björkarnas stad. Även om namnet må låta smickrande är faktum att det har en bakgrund i en stor tragedi. År 1888 ödelade en stor brand betydande delar av staden. De många björkarna planterades sedan som brandskydd och skulle förhindra eventuella framtida bränder att sprida sig mellan husen.

Hemstad åt många bekanta produkter. I Umeå produceras en hel del välbekanta produkter. Ett exempel på det är Västerbottensost, som finns i butiker över hela landet. Därtill tillverkas här bilhytter, avancerade instrument för laboratorieverksamhet, välkända datorspel och fil. Säkerligen har du någon gång stött på eller använt en produkt med ursprung i Umeå.